A fajta származása és nemesítés módja
„A Szekszárdi borvidék ültetvényeiben régóta termesztett Kadarka változat,
mely tiszta telepítésben, 4 ha területen Virághegyen volt megtalálható. A
bejelentésre kerülő Kadarka változat régi elnevezése Tolna megyében Kölesdi, vagy Jakab kadarka. A múlt században és jelenleg is a Mészáros család birtokában lévő Kadarka ültetvények 20-30%-át teszi ki a Virághegyi kadarka. A morfológiai és molekuláris vizsgálatok megerősítették a ’Kadarka fajták’ nagy variabilitását. A Virághegyi kadarka néven bejelentett fajta a morfológiai és genetikai vizsgálatok (SSR adatok) alapján nem azonos a Kadarka fajtával, viszont megegyezik az Olasz kadarka néven ismert fajtával.
Ampelográfiai jellemzők
Erős növekedésű, hajtása felálló, ízközei hosszúak. A fiatal hajtás vitorlája
sűrűn gyapjúszőrös. A fiatal levél színe sárgászöld, a levéllemez fonákán
gyapjúszőrök sűrűn, serteszőrök alig fordulnak elő. Vessző színe
narancsbarna. A kifejlett levél nagy, alakja ötszögű, karéjainak száma 3. A
levéllemez színének hólyagossága gyenge-közepes, fonákán a
gyapjúszőrözöttség ritka, serteszőrök mértéke ritka-közepes. Vállöböl kissé
nyitott. A felső oldalöböl nyitott, mélysége igen sekély. A levélszél fűrészes, a
levélfogak hosszúsága közepes, levélnyele a levél középső főeréhez viszonyítva kissé rövidebb, a főér zöld. A kacs hosszú.
Fürtje nagy (200-250 g), tömött, bogyója közepes-nagy (2,2-2,5 g),
gömbölyded, széles elliptikus, színe kék. Bogyójának húsa puha, lédús, leve
színtelen, héja közepesen vastag. Közepes-nagyszámú bogyó alkotja fürtjeit
(90-100 db/fürt). A bogyóknak a bogyókocsányról való leválaszthatósága
viszonylag könnyű. Bogyópergésre nem hajlamos.
Termesztési érték
Termőképessége nagy. Termékenyülése jó. Rügytermékenysége nagyon jó,
ezért kis (4-6 db/m2) rügyterhelést kíván. Rövidcsapos metszéssel is bőven
terem. Leginkább alacsony, vagy középmagas kordonművelésre alkalmas.
Magasművelésre nem való, mert minősége romlik. Bogyói töppedésre nem
hajlamosak. Fagyérzékeny, a –20 °C körüli lehűlések súlyos kárt okoznak
rügyeiben. Talaj iránt nem igényes. Zöldmunka igénye kicsi, hasonló a Kadarka fajtáéhoz. Bogyóhéj repedésre hozzá képest kevésbé érzékeny.
Rügyfakadási ideje közepes. Kései érésű, meleg évjáratban szeptember végén, október elejétől szüretelhető. Hűvösebb időjárás esetén október első felében, közepén érik.
Peronoszpórára közepesen, vagy közepesnél fogékonyabb, lisztharmatra
erősen fogékony. Szürkerothadásra közepesen hajlamos, a Kadarkánál
ellenállóbb.
A Kadarkához hasonló mustfokkal szüretelhető. Borának cukormentes extrakt-tartalma magas. Borkősavtartalma rendszerint alacsonyabb a Kadarkáénál. Az érett bogyó héjának színe a Kadarkáénál sötétebb, bora színanyagban és csersavban gazdagabb. Borminősége jó, kiegyenlített, az évjáratra kevésbé érzékeny, mint a Kadarka. Ízében a fűszeres jelleg kevésbé van jelen. Jelenleg termesztett Kadarka klónokhoz képest kissé korábban érik. Önálló vörösbor, de Kadarkára emlékeztető fajtajellege miatt – annál kevésbé fűszeres megjelenése ellenére – alkalmas lehet a Kadarka és Bikavér borok
házasításához is.”
Forrás: Agrofórum: Új államilag elismert borszőlőfajták