Sziasztok!

Bóka András, Mágyel Erzsébet, Bóka Zoltán
Bóka András, Mágyel Erzsébet, Bóka Zoltán

We areTermészethű borok

Családunk az első ültetvényt 1903-ban vásárolta Pálfán. Azóta ugyanazokban a dűlőkben kisebb-nagyobb megszakításokkal műveli a szőlőt és készít bort. 2012-ben örököltük és vettük át a mikrobirtok irányítását. Belenőttünk a szőlészkedésbe és a borászkodásba. Családi gazdaságként működünk. Főként kárpát-medencei fajtákból készítünk a termőhelyhez hű élő borokat.

Számunkra az egészség az első számú szempont. A szőlőben ezért vegyszerek (gyomirtó szer, rovarölő szer, felszívódó gombaölő szer és egyéb vivőanyagok) használata nélkül gazdálkodunk. A szőlősorok között természetes növénytakarót ápolunk.

A pincében a kénen kívül semmilyen egyéb anyagot nem használunk a borkészítés folyamán. A boraink túlnyomó többségét kén hozzáadása nélkül készítjük. Nem szűrünk, nem derítünk.

01Rendezett

A bor fő alkotóeleme a víz. A természetben az információ rezgések által terjed. A rezgéseket a víz tárolja és közvetíti. Ha a víz pozitív információt hordoz, rendezett formává, kristályokká alakul. Amikor a víz negatív információval kerül kapcsolatba amorf, rendezetlen vízzé alakul, amelyben nem képződnek kristályok.

02Élő

A rezgés maga az élet. Ha megszűnik a rezgés megszűnik az élet. A bor akkor szerveződik rendezett formába, ha élő anyagról van szó. Az élő bor fogyasztása éltet és felemel. Csak élő borban képződik kristályforma.

03Bor

Ha a szőlőültetvényben vegyszereket használunk, amelyek célja az élet kioltása, ha a borba olyan anyagokat teszünk , amelyek például konzerválják azt, ha a bort mechanikai műveletekkel nyúzzuk, akkor egyre távolodunk a természet rendjétől, az élettől.
Törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással élő borokat készítsünk, amelynek fogyasztása éltet és felemel.

ExploreTörténetünk

A vállalkozás eredete közel 120 évre nyúlik vissza. A családunk 1903-ban vásárolta az első szőlőültetvényt, amely lépésről lépésre további területekkel bővült.
A II. világháborút követő államosításokig fejlődött a birtok, már az 1920–30-as évektől értékesítették a felmenők a helyi borokat Pálfán és a környéken. Saját kocsma, falusi vendégszoba és klasszikus vidéki vendéglátás is a vállalkozás része volt abban az időben. Sajnos a világháború után a felépített gazdaság földjeit, eszközeit elvették, és a gazdálkodás visszaesett.
Az 1990-es rendszerváltást követően lassan, saját erőből újrakezdődött a birtoképítés. 2012-ben örököltük és vettük át a jelenlegi birtok csíráját, amelyet azóta évről évre továbbfejlesztünk.

1903
Első Generáció1903. október 26. Egy kis darab szőlővel kezdődött a pálfai Keresztfa dűlőben.
1930-as évek
Zenészek a falusi kocsmábanSaját kocsma, falusi vendégszoba és klasszikus vidéki vendéglátás is a vállalkozás része volt abban az időben.
1947
A '47-es szüretA birtok lépésről lépésre újabb szőlő területekkel bővül. Nemcsak az Öreg-hegyen, hanem a Keresztfa dűlőben, a Felsőhossziban, a Csalánosban, és az Újhegyen is voltak területek. Majd az 50'-es években ezeket elvették, így a szőlőterület 0,3 ha-ra zsugorodott.
1960-as évek
Két emberöltő telik elA rendszerváltásig nem fejlődött a birtok számottevően. Művelték a megmaradt területet és elsősorban saját fogyasztásra termeltek.
2012
Birtok átvételA rendszerváltás után újra elkezdett a család területeket vásárolni. Kis lépésekben haladtunk előre. 2012-ben örököltük édesapánktól a mai birtok alapjain kívül a szőlő, a bor, a természet és még sorolhatnánk mi minden szeretetét. Ezek nélkül a mai birtok sem létezne.
2020
Borászati üzem2020-ban indítottuk el a borászati üzemünket. Ettől az évjárattól kezdve hozzuk kereskedelmi forgalomba a borainkat. Egyben hátrahagytuk a tolnai vidéken használatos löszbe vájt pincéket és új ingatlanba költözünk.

Szőlőink

Főként Kárpát-medencei fajtákat művelünk a pálfai Öreg-hegy dűlőben, amely egy 200 méter magasan fekvő friss, széljárta terület. Nagyszerű kilátás nyílik egyfelől a Tolnai dombság tájvédett erdőire. Keleti irányban pedig tiszta időben egészen a Dunáig látni.

Meet theAkik a szőlőt művelik és a bort készítik

A birtok fejlesztésében, működtetésében, a márkanév felépítésében az egész család részt vesz. Bóka András és felesége, a gyerekeik is besegítenek, továbbá Bóka Zoltán, András testvére és persze a nagymama. András közgazdász és szőlész-borász mérnök, felesége közgazdász-, pénzügy-számviteli végzettségű, Zoltán pedig mérnök.

Egy lépéssel közelebb a természethez, egy lépéssel közelebb az egészséghez. Bóka András
Boldogság az, amikor a gondolataink, a szavaink és a tetteink összhangban vannak egymással. Ilyen borokat készítünk.
közgazdász, szőlész-borász mérnök

Bóka András

pénzügyek

Mágyel Erzsébet

szőlők

Bóka Zoltán