Kadarka bor leírása

… „Jogosan merül fel a kérdés, milyen is a kadarka bor?
A kadarkaborok minősége nagyban függ az évjárattól és a bor készítési módjától. Megkülönböztethetünk klasszikus, vörös kadarkát, sillert, rozét
és fehér kadarkát.

A klasszikus kadarka színében viszszafogottabb rubinpiros, esetenként narancsos tónussal, túléretten érett meggy felé hajló színű. A fűszeres, izgalmas, zamatgazdag bort szokatlan, más borfajtára nem emlékeztető, speciális kadarkaillatok jellemzik. Az elegáns, nem robusztus, mondhatni könnyed, jó ivású test, hangsúlyos savgerinc, sokrétű, rafinált és elkápráztató savvilág jellemzi. Mérsékelt tannintartalma selymes ízt ad a bornak, mely a tüzes karaktert tovább erősíti. Össze nem téveszthető aromái vaníliás árnyalattal egészülnek ki, és bár nem igazán gyümölcsös, a zamata leginkább még a cseresznyére emlékeztet. A bor utóíze hosszan megmarad, és ismételt kóstolásra késztet.

A kadarka fajtából készíthető siller bor.

A kadarka sillerbor színe pipacspiros. Illatát friss fűszeresség, ízét könnyed gyümölcsösség jellemzi. Savkarakteres, mérsékelt tannintartalmú bor.

A kadarka fajtából készíthető rozé bor.

A kadarka rozé borok színe világospiros, narancsos árnyalattal. Illatát a fajta fűszeressége jellemzi, mely leginkább a szegfűborsra emlékeztet. Ízében a sokszínű savak mellett a fűszeresség és a fajtára jellemző, összetéveszthetetlenül egyedi savstruktúra jellemzi.

A kadarka fajtából, ha a frissen szüretelt termést gyorsan feldolgozzák, készíthető fehérbor.

A fehér kadarka színe sárgászöld árnyalatú, melyet halvány pirkadtság egészíthet ki. Illatát a fajta fűszeressége jellemzi, mely leginkább a szegfűborsra emlékeztet. Ízében a sokszínű, más fajtáknál nem tapasztalható sajátos, játékos savak mellett a fűszeresség a jellemző.


Különleges évjáratokban a szőlő töpped, aszúsodik.

A túlérett kadarkából készült bor színe meggypiros, illata érett gyümölcsökre jellemző, meggyes karakterű, amit botritiszes tónus is kiegészíthet. Ízében a cukortartalom és a savtartalom összhangja, a telt, testes karakter, selymes tannin ízek és tüzesség jellemzi. Hosszas érlelés után az aszúborok jellegzetes érlelési ízei teszik még gazdagabbá.” …

Forrás: Keresztes József: A Kadarka borok leírása